diumenge, 28 de maig del 2017

Ressentiment i Flors de Bach

"El ressentiment és com prendre verí esperant que l'altra persona mori".
                                                                                            (C.Fisher Escriptora i Actriu)



     Una de les emocions negatives més freqüent i més complicada de superar és el ressentiment. Però, què és? com sorgeix? com m'afecta?
    
     El ressentiment és sentir repetidament  la ràbia i el dolor que ens va produir una persona o una situació en el passat.     Està basat en un sentiment de coratge, ira, dolor, frustració entre altres, que es fa present a través dels nostres pensaments i records.
     La forma de reaccionar davant aquest sentiment és molt variada:
     Estan constantment irritats i quasi sempre enfadats En aquests casos no només s'està enfadat  amb la persona o situació que el va fer patir en el seu moment, sinó amb qualsevol persona o situació que rondi al seu voltant, tingui o no a veure amb els fets.
     Altres en canvi aparenten calma, fins i tot davant d'allò que els hi ha provocat el mateix ressentiment, tot i que la ràbia, dolor i tot els sentiments que surtin  els devora des del seu interior.
     O simplement, per orgull, es busca aparentar fermesa, quan estem davant de la causa del seu ressentiment, buscant demostrar que cap persona o situació té poder o influència sobre nosaltres, tot i que després a esquenes de la persona s'allibera amb allò que tingui a mà, bé siguin persones o objectes.

     En qualsevol cas, sol costar molt reconèixer el propi ressentiment i tots els sentiments que puguin sorgir arrel d'aquest.
Per tant, és bo tenir en compte que el ressentiment pot ser un company de viatge que ens pot acompanyar durant molt de temps i que pot tenir un gran impacte en les nostres vides transformant-nos negativament en tots els sentits.

     D'on sorgeix el ressentiment ?

     El ressentiment sol sorgir arran d'una sèrie de pensaments i sentiments, que tenim en relació a experiències negatives viscudes en alguns moments de la nostra vida.
  • Haver estat maltractats física o emocionalment sentint-nos incapaços de defensar-nos.
  • Creure que algú s'ha aprofitat de nosaltres.
  • Pensar que els altres ens fan sentir inferiors.
  • Sentir-nos rebutjats, humiliats, discriminats, abandonats, devaluats ...
  • Ser ignorats o tractats com a persones sense importància.
  • Pensar que la vida és injusta, o determinades persones són injustes.
  • Sentir que el que fem o aconseguim mai és suficient.
  • Sentir que no reconeixen els nostres esforços o els nostres èxits.
  • Que aquells que ens van fer mal mai reconeguin la seva culpa i demanin perdó.
  • Estar convençuts que mai obtindrem el que desitgem i pel que tant lluitem.

      Com ens afecta?
 
      El ressentiment pot transformar la nostra personalitat gairebé del tot:
  • Primerament, ens fa patir emocionalment, i en conseqüència també afecta la bioquímica del nostre cos.
  • Manté la nostra atenció en el passat, recordant, revivint, ressentint tot el que ha passat i això ens impedeix viure en el present, veure les oportunitats que passen davant nostre, etc.
  • Afecta la nostres relacions personals a l'estar més irritats, sentir-nos incompresos per ells, desconfiats, entre d'altres, complicant la comunicació cordial i assertiva.
  • Cada vegada que recordem o ens trobem amb la causa del nostre ressentiment es produeix un augment significatiu de l'estrès, el que ens reporta una major facilitat per patir ansietat, malalties psico-somàtiques, etc.
         Per pder alliberar-nos del resentiment el pas més important que haurem de fer i no sera fàcil es PERDONAR.

       Amb tot aquest escrit us preguntareu i les Flors de Bach?
       Les Flors de Bach ens poden ajudar moltissim, hi han flors que ens faciliten la comprensió i el perdó, unes que ens ajudaran a disminuir la ràbia i la necessitat de venjança acumulada, la tolerancia,inclós l'arrogància, d'altres la inseguretat amb nosaltres mateixos,i també la culpa per la manera d'actuar.

      Per saber quines flors són les que necessitem és necessari anar a un terapeuta professional en Flors de Bach perquè després de la consulta ens faci una fórmula personalitzada, a més d'un acompanyament terapèutic que ens permeti descobrir les causes reals del nostre patiment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada